Sidan håller på att byggas om och kommer inom kort att flyttas, ber om ursäkt om det ser lite konstigt ut! Ni kan maila musik till [email protected]

Intervju med Kartellen + Exklusiv släpp
Follow duvetinte

För ett tag sen var jag och träffade Sebbe och Kaka från kartellen för att få göra en intervju!
Jag hade en timma på mig att göra denna intervju och det enda jag kände var stress. Eftersom Sebbe har fotboja och har tider att passa så kunde vi inte hålla på längre.
Jag var väldigt nervös inför denna intervju men det gick bra endå.
Vi skratta och hade det trevlig men tyvrr han jag inte ställa alla mina frågor, men det kan jag göra till nästa gång. i Samband med denna intervju så släpper jag ennu en låte exklusivt i min blogg och detta gör jag i samband med Kartellen och har fått tillåtelse att ha exklusiv rätt till denna låt under den 24/2 -10.
Jag vill tacka Kartellen för denna intervju och jag hoppas att ni får en liten bättre inblick i kartellen.


Bakgrund

Kartellen har två frontfigurer som är också dom ända två som rappar, Sebastian 24 år och Kraja 25 år.
Killarna kommer ifrån två olika delar i stockholm, Sebastian som kallas för Sebbe är uppväxt i Bagarmossen/Kärrtorp och Kraja som kallas för Kaka är uppväxt i Rinkeby
Innan Kartellen startades kände inte dessa killar varandra ,utan deras första träff var på samma fik som denna intervju skedde.

Som vi alla vet startades Kartellen upp av en man vid namn "Kinesen" och alla har hört historien om hur Kartellen kom till.
Kinesen hade haft tankarna i många år att starta upp en hiphop grupp som representerar “gatan” att folket kan känna sig relaterade till musiken och eftersom han hade så mycket tid började han skriva en låt efter en annan och där efter kontaktade han sina vänner Chucky, Woody för att hitta några grymma rappare som kunde spela in låtarna som han hade skrivit. Sebbe var den som kom in i gruppen först men inte långt efter det kom Kaka in.
Sen kartellen kom till (2008) har det hänt mycket, vi har fått hit det vi kallar för “gangster rap”.
Sen 2008 har det hänt mycket för Kartellen men dom har aldrig gett upp och dom säger att 2010 är deras år.

Kartellen rekommenderar inte kriminalitet till sin publik
- men vi blundar inte för dom som är kriminella avbröt Sebbe.

Men vad tycker ni om att det finns människor där ute som t ex poliser som försöker stoppa era spelningar?
Sebbe: Helt sjukt ju, då fattar man att man är rätt ute med sin musik
Kaka: det är bara att tänka efter, dom lägger ner så mycket tid och så mycket jobb, på vad? På en musik grupp som rappar istället för att lägga ner pengar och lite mer resurser på det som behövs egentligen
- dom behandlar oss så som dom behandlar ett kriminellt gäng.


Sebbe berätta till mig att han till och med har berättat till hela Nova gruppen att dom inte är ett gäng och om dom vore ett gäng så hade dom vart det sämsta gänget som fanns eftersom det inte finns några pengar eller brott i Kartellens namn. Det dom egentligen har är endast fakta på enskilda personer och därför ser dom gruppen Kartellen som kriminell. Men det dom istället gör är att förstöra för Kartellen som musik.

Kaka: när polisen stoppar mig så kan dom fråga hur många vi är i Kartellen, men jag svarar alltid med: för dig kanske vi är tusen men vi är en hiphop grupp och det är bara två människor som rappar i Kartellen och en till människa som sitter i finland som starta hela Kartellen.

Men känner ni inte att ni kan ge dubbla signaler?
- Joo
Killarna berätta att det är inget som dom kan undvika för att dom har en bakgrund men det dom gör med sin musik är att berätta om den verkliga samhället och det som sker ute på det dom kallar för gatan. Kartellen startades endas för att visa verkligheten och dom vill inte ljuga i texterna utan vill endas förmedla sanningen.

Sebbe: sen om det te x sitter en 12 åring i Täby som tycker vi är jätte häftiga och sitter o säger woow, kartellen hit o dit klart det kanske inte är rätt egentligen om man ska vara ärlig, inte rätt medel för han att sitta och lyssna, men å andra sidan så när jag var 11-12 år och lyssnade på 2 pac, om man lyssnar på hans texter så är dom inte mycket bättre en våra .Det vi sjunger om står i tidningarna dagligen , verkligheten. Men det är som att man idiot förklarar ungdomar, som att man tror att dom lyssnar Kartellen och blir kriminella, det är att idiot förklara barn . Då kan dom lika gärna kolla in scarface...

Killarna i Kartellen började berätta och jämföra massa andra artister och deras musik, inte bara hiphop utan andra ganger av musikstilar som kan “påverka” människor.

Många förknippar Kartellen som en kriminell grupp.
Vad är skillnaden på kartellen som musik och Kartellen som kriminalitet?


Kaka: Kartellen är bara musik. Det finns ingen som någonsin har begått ett brott i Kartellens namn
Sebbe: Sen om vi är ganska många i gruppen och folk ändå lever ute på gatan och sen att vissa kanske blir felaktig dömda eller vissa blir dömda och vad folk väljer att försörja sig med det kan inte vi anklagas för, men Kartellen är BARA musik

Kaka och Sebbe berätta att det absolut inte görs något sorts brott med namnet Kartellen och det ändas är musik, Kartellen är en hiphop grupp och inget annat.

Vad är budskapen med musiken?
Sebbe: nu har vi börjar med budskap

Meningen var att Kartellen skulle göra musik för att dom själva skulle kunna lyssna på det, men det visa sig vara något som många andra tyckte om.
Mycket av deras budskap kommer att komma på den kommande skiva. Som t ex politiska problem.
Det man också kan säga att budskapet med musiken är sanningen, det som ungdomar och resterande människor kan förknippa med, människor i förorten som lever ett jobbigt liv, människor som har förlorat vänner osv.

Vem skriver texterna?
Det finns många som skriver texterna men Kinesen har en stor roll i låtskrivandet. Men Sebbe och Kraja skriver egna texter. Men även Babyface, Maskinisten, Chucky och Woody hjälper till med skrivandet av låtarna.
Men texter är också baserade på olika händelser som dom har vart med om.
Jag frågade om låten “medans vi faller” om det är en sann historia och killarna berättade att det är flera olika historier som dom sen mixat till en och samma låt.
Alla har en historia att berätta och därför så är olika människor som skriver texterna beroende på vad dom vill få ut.

Kartellen blir anklagad av att det är deras musik som gör att ungdomarna hamnar snett

När kommer nya skivan ut?
- Till sommaren och den ska man kunna köpa.
Dom som medverkar på skivan är b la: Lil star, Labyrint, Carlito, Alpis Nimo, Stor.
Ricky och Näääk

Vad tycker ni om svensk hip-hop?
- Vi har vart jätte negativ förut, men nu börjar det eskalera från alla olika håll.
Kartellens favorit rappare är Aki från labyrint berättade Sebbe, dom tycker att han är riktigt grym, som Sebbe säger “han dödar”
Sebbe berättade också att Kinesen hade fått höra nya låtar på Aki och blivit glad över att svensk hiphop hade blivit bättre.
Dom anser att den svenska hiphopen har vart rätt komerisell, men folket vill ha något rått och det är vad Kartellen levererar, men nu börjar det bli bättre.. Stor, Mohammed Ali, Labyrint, Alpis,Svart Vit och Carlito är några av dom som kartellen gillar av dom svenska hip-hop artisterna
Killarna berätta att den som kommer ta Sverige med storm är lil star

Vem är Lil star?
sebbe: Det är våran lilla kartell
Lil star är en ung kille på 16- 17 år som är med i några av kartellen låtarna. Han är ingen officiell kartellen medlem, utan dom gör låtar ihop och egna låtar.
sebbe: Han är för bra för att vara bara med oss.
Lil star är en kille vi kommer se mycket av och han är med en ett flertal av kartellens nya låtar till den kommande skiva.

Vilka är med i samma knas del 2?
- Kartellen Feat Labyrint, Carlito, Stor och Svartvit

Hur gick det att vara förband för Ice cube?
- det var vårt första uppträdande.

Sebbe och Kaka hade ingen scenvana och inte så mycket kunskaper om att uppträda för en stel publik vilket detta var.
Jag var själv på Ice cube konserten och såg kartellen live för första gången, men visste inte då vilka dom var.
Killarna hade inte förberett sig så mycket alls. När dom hade blivit tillfrågad om dom hade övat inför uppträdandet hade dom svarat ja eftersom dom kunde låtarna utan till och trodde att det var de dom menade med att “har ni övat”

Om det finns ungdomar som vill vara med i Kartellen, hur går det till?
Det finns många som har missförstått vad kartellen går ut på och kartellen får hela tiden förfrågningar om ungdomar kan få vara med i kartellen.
OM det finns någon ungdom som är riktigt grym på hiphop, har det som krävs för att leverera och det klickar mellan han o Kartellen så kan det gå.
Ibland får dom mail av ungdomar som berättar vart dom är i från och vilka brått dom har gjort och undrar om det är tillräckligt för att vara med i Kartellen, men då svarar dom med att det är inte vad kartellen går ut på och att det är synd att ungdomar måste göra brått.
Så här kan det se ut.
- Jag gör vad som helst för att bli medlem i Kartellen, Jag har gjort dom här och dom här brotten, är det tillräckligt bra för att bli kartellen medlem osv....
- kartellen är inget brott, det är bara en hiphop grupp.
- shiit jag trodde ni va äkta

Det ända Kartellen gör är att berätta den verkliga livet till folket men det dom inte tycker om är att ungdomar tror att Kartellen är kriminalitet och ansöker om att bli medlem för just gäng o kriminalitet.

Hur ser 2010 ut?
sebbe: Jag muckar nu till våren och sen är den vår
Musikvideo och ett album är på G
- det blir svårt med uppträdande eftersom polisen försöker med alla medel stoppa våra spelningar , men vi kommer göra allt för att spela. En förorts turne ska vi också försöka fixa.

Hur namnet kartellen påverkat er?
Sebbe: den har gett oss en drivkraft, jag trodde jag hatade aina innan kartellen, men nu hatar jag dom på riktigt heheh

Sebbe och Kaka brinner för musik och självklart påverkar namnet Kartellen på både gott och ont men dom håller på med musik för det är vad dom gillar och det gör dom med kärlek.

Sebbe:
jag har precis fått två år och en miljon i skadestånd p ga av musiken och i mina ögon så är 99.99% p ga musiken, vi har blivit hotade med stryk dom har dragit in vapen mot oss och försökt gjort allt för att hålla oss tyst. Vi spelar in våra låtar från häktet, vi brinner för de här och vi kommer köra på, det är kartellen for life, de e så det är
Kaka: Folk dom blev till och med chockade, “varför låter det så där” “har han verkligen spelat in från häktet” och blir dom chockade när dom får veta att det är sant, 2010 är vårt

Råd till Ungdomar?
- gör du musik för att glädja andra så gör du musik på fel grunder. När vi kom alla hatade oss men vi körde våran grej, vi gör musik för oss själva

Enligt killarna i Kartellen så anser dom att det är viktigt att göra musik för sig själv och tycka om sin egna låtar för det är då man vet själv vad man gör.
Man ska tro på sig själv-


" vad vi säger lyssnar alla på, till o med politiker, nu är det någon som lyssnar på det vi säger , vi representerar alla , kom med historier så berättar vi dom"

Kartellens egna ord om låten:
Denna låten är skriven av en god vän från Göteborg. Mördarbeaten är en EKBEAT produktion. Detta är hans första låt han skrivit och Sebbe tycker själv det e bland det fetaste han gjort! Vår vän och hans broder blev häktade för grovt narkotikabrott (mer eller mindre lagda av aina) 2004. Dom fick sitta häktade på skånegatan i göteborg, ett av Sveriges sämsta häkten. Han satt 13 månader med fulla restriktioner och hans vän i 18! Ingen telefon, besök, ingenting. Som riktiga krigare satt dom hela tiden utan att svara på grisarnas frågor och utan att öppna käften, med huvudet högt! Han dömdes till 5 år och hans vän till 10. Dom har suttit sina voltor som män med heder och vi väntar in hans vän som muckar i januari. Texten skrev han utifrån de känslor han bar på under detta helvetesår med en liten dotter på utsidan och det livet han levde som gängmedlem i Göteborg. Han arbetar nu på ett behandlingshem tillsammans med en barndomsvän och TROTS kriminalvårdens alla försök att knulla han har han visat att det finns en väg tillbaka tillochmed för dom värsta. Stor Respekt till honom. Lyssna å njut...

EXKLUSIV SLÄPP HOS MIG
I samband med Kartellen släpper jag deras andra internetsingel exklusivt här hos mig!
Om ni ska göra reklam om denna låt så ska ni hänvisa till MIG eller denna youtube klipp under hela 24/2-10

KLICKA HÄR FÖR ATT LADDA NER LÅTEN

MYSPACE KLICKA HÄR

Kommentarer
Postat av: Charlie

Tvärtung låt! Bra intervju MEN lite för mycket fokus på "de kriminella" då Kartellenkillarna ständigt åtekommer med att de sysslar med musik....

2010-02-24 @ 08:45:13
URL: http://myspace.com/charlie5057
Postat av: Du Vet Inte

Svar till Charlie: Tack, men varför jag gör det är personliga skäl, dels för att det största intresset jag har är att jobba emot kriminalitet och sen vet jag exakt vad kartellen står för och tyvärr efter allt jag läst så står det överallt att kartellen är ett kriminellt gäng men det jag ville få fram med detta intervju var att kartellen endas är musik och måste jag fråga 50 frågor som har med det o göra så gör jag det!

Men det är mitt eget syfte för att det också finns så jävla mycket ungdomar som vill bli som kartellen för dom tror att det är ett kriminellt gäng, alltså endas kriminellt gäng!

Men mycket handlar om deras musik och det som dom snackar om i musiken är om kriminalitet.

2010-02-24 @ 11:34:21
URL: http://duvetinte.se
Postat av: St.

Grymt bra intervju!

Tack för en trevlig läsning.

2010-02-24 @ 14:25:49
Postat av: nej

Lär dig att använda skiljetecken. då kanske man orkar läsa vad du skriver

2010-02-24 @ 19:01:21
Postat av: Charlie

Ja, en hel del av Kartellens texter handlar självklart om kriminalitet och brott, så inte ska man väl sticka under stol med det, men andra låtar gör inte det; om man lyssnar noga så är deras texter ett komplex av uttryck som rymmer både smärta, hat, brott, kärlek, orättvisor, politiskt förtryck, saknad och hur det är att sitta åratal i ett fängelse och vara bärare av alla dessa känslor. Jag förstår mycket väl när Sebbe säger att från början gjorde dom låtarna bara för sig själva och sina vänner. Sverige var väl inte redo för denna sorts "gaturap" när den kom - och frågan är om Sverige är det idag? Media har - som du skriver - i stort bara tagit faste på att Kartellen är "ett kriminellt gäng" och det är rent ut sagt både obildat och löjligt att ledare och "prisbelönta" journalister i stora rikstidningar och i radiokanalen P1 inte har sett något som helst värde i att dessa personer ger oss en bild av denna verklighet - som faktiskt finns! - genom musiken! Som tur är har P3 och några fria kanaler höjt ribban och börjar spela Kartellen efter att Mats Nileskär tog upp "fenomenet” i sitt eminenta radioprogram utifrån ett MUSIK-perspektiv - nåt som totalt saknades då P1 och Studio1 ville belysa ”Kartellen”.

Då var det mest polisen som kom till tals! Och nu gör polisen vad som helst för att dom inte ska få uppträda!?! Om detta är sant så lever vi i en polisstat värdigt länder med totala kulturella förtryck! Men bra hur som helst att DU, på din snygga blogg, tar denna grupp på allvar och spelar deras låtar - så var och en får göra sig en åsikt själv – eller hur?

2010-02-24 @ 19:04:41
URL: http://myspace.com/charlie5057
Postat av: re:nej

ingen tvingar dig att läsa idiot.. bra intervju melllllllika :)

2010-02-25 @ 23:22:57
Postat av: Anonym

De e inte kriminella det har jag varit medveten om förlänge sen. fan Sebbe han e bara en tönt kille som försöker leka stor. som smörade fett här i Hässelby förut och ville va en av grabbarna. Jag vet varför han snackade om 'Ken och brände hans bild men jag skulle jätte gärna vilja höra det av han. Så man vet om han talar sanning eller inte. Jag e en kille som håller på med musik, har gjort det i 3 år men är fortfarande nybörjare. Har en låt med en kompis och meningen med låten va att vi skulle få alla som skryter om sig själva och vara tysta. och där nämde jag Kartellen. haha några av mina vänner sa till mig 'ej du kommer dö asså. Men jag garavde bara och gick vidare bara. tyvär, ledsen att jag har missat och ställa upp frågan till dig innan du skulle intervjua de. men det lugnt. fast folk behöver få veta det så de inte tror att Kartellen e värsta grejen osv.

MVH/ Am0rii

2010-02-26 @ 02:16:26
Postat av: tupacmakavelli

SEBBE SÄGER :men å andra sidan så när jag var 11-12 år och lyssnade på 2 pac, om man lyssnar på hans texter så är dom inte mycket bättre en våra .



hahaha killen e galen asså..2pac amaru shakurs texter(låtar) är bättre än alla rappare i sverige tillsammans !!!



haha killen e galen bree. 2pac är den bästa genom tiderna man blir lack när folk snaackar skit fan

2010-08-02 @ 01:18:25
Postat av: sebastian

kartellen äger!!!!!!!!!

2010-08-05 @ 13:33:43
Postat av: ahmed

asså era skojare sug in infot och hålkeften fucking bebek bre (kartellen jag gillar era låter)

2010-09-23 @ 21:01:00
Postat av: Kartellen4life

Fuck all ya, kartellen är det som gäller.

Tupacmakavelli du fattar nt ju ? han menar att texterna handlar om ungefär samma sak som dem sjunger om, läs innan du skriver maniak

2010-11-20 @ 19:57:53
Postat av: MohammadSaberiMoghaddamTehrani

kartellen blir stämplade för att dom avslöjar inhumana arbete fega grisar som rider säkerligen på dildos för att svenska poliser är nazister sionister betyder det inte att ett viss grupp ska får skulden kartellen är äkta dom skall till slutet fäkta spela ingen roll hur många gisarna häkta poliser åklagare politiker frimurare judar är nazister


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: