Sidan håller på att byggas om och kommer inom kort att flyttas, ber om ursäkt om det ser lite konstigt ut! Ni kan maila musik till [email protected]

Esther, 86 år, rappar mot rasismen
Follow duvetinte



Esther Bejarano, idag 86 år, överlevde andra världskriget och konsentrationslägret i Auschwitz. Men hennes syster och föräldrar gasades ihjäl på lägret. Esther var medlem i en orkester i arbetslägret och spelade musik för nyanlända fångar som vinkade och applåderade åt de. Esther säger "Vi spelade med tårar i ögonen. Vi visste att de skulle föras direkt till gaskamrarna".

Esther överlevde och efter kriget startade hon tillsammans med hennes 2 barn bandet Coincidence. De spelade mestadels musik från det förflutna med melodier från gettot, judiska sånger och låtar från jiddisch.

Rapparen Kutlu Yurtseven hörde talas om bandet Coincidence och ville göra ett sammarbete för att minska rasismen och antisemitismen i Tyskland. Detta lede till att gruppen Microphone Mafia mixade om och skrev nya texter till de judiska sångerna så det lättare skulle nå ut till ungdomar.

Idag turnerar de runt i Tyskland och de är mycket populära bland unga och gamla.




Esther fick frågan av rapparen Kutlu Yurtseven,
hur hon kunde skapa musiken efter Auschwitz. Hon sa att om de tagit musiken ifrån henne hade hon dött.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: