Sidan håller på att byggas om och kommer inom kort att flyttas, ber om ursäkt om det ser lite konstigt ut! Ni kan maila musik till [email protected]

Min resa genom hiphopen
Follow duvetinte



Det jag har sett fram emot är att lära mig mer om svensk hiphop. Jag har i detta inlägg bara skrapat på den svenska hiphop ytan men kunskap är kunskap.

Den svenska hiphopen kom till på 1980-talet då även breakdance introducerades i Sverige. Det sägs att Per Cussion och Grandmaster Funk tog med sig hiphpen till Sverige från USA. De första svenska hiphopare rappade på engelska. Medan de idag är fler som rappar på svenska.

Under en danstävling i Sverige bildades gruppen Ice Cold Rockers som bestod av rappare, skratchare, dansare och graffitikonstnärer. Denna grupp bidrog till att resten av Sverige kom i kontakt med hiphopen genom att det var med i den populära svenska filmen Stockholmsnatt. Ice Cold Rockers störrsta hit låt är "Next Time".

År 1989 släpptes den första riktiga rapplåten på svenska nämligen "Jag är Def" av MC Tim.

 

Tack vare Neneh Cherry och hennes framgång utanför Sverige med albumet "Raw like Sushi" började svensk media att ta den svenska hiphopen på allvar. I den första (1989) rapp tävling i Sverige vann Sons Of Soul. På andra plats kom Ms Melodie som senare valde att kalla sig Leila K. Leila K hade i sin tur en stor framgång med hennes låt "Got To Get" runtom i världen. Lägg märke till när hon säger "På svenska fin" i låten nedan.

 

Quincy Delight Jones lll även känd som Snoopy är musiker, musikproducent och skådespelare. Han är svensk-amerikansk då hans mamma kommer från sverige och hans pappa är från USA. Han blev känd när han var med i filmen Stockholmsnatt. Han flyttade till USA som 19-åring för att med tiden producera artister som Young MC, LL cool J och Ice Cube. Han har även jobbat ihop med Tupac Shakur.

Quincy Delight Jones lll

 

Infinite Mass bildades år 1991 och under 1992 vann de den svenska kvalifikationsfinalen till World Rap Competition. De gav även ut EPn Da Blackmass. En av Infinite Mass låtar "Area Turns Red" var med i filmen Sökarna som kom ut år 1993.

 

En ny era av svensk hiphop utvecklades när The Latin Kings rappade på ungdomsspråket Rinkebysvenska då de beskrev miljonprogramsförorterna i Stockholm. Välkommen till Förorten heter deras första album som blev en stor succe inte bara hos lyssnarna utan även bland kritikerna.

 

Under sena 1990-talet slog många rappare igenom så som Promoe (dvs på egen hand, tidigare medlem i Looptroop Rockers), Petter, Thomas Rusiak, DJ Sleepy, Eye N' I, Ken Ring, Blues, Ayo och Timbaktu. Nu förtiden kallas denna generation för första generationen rappare i Sverige.

 

Medan den andra generationen rappare består av Snook, Ayesha, Fjärde Världen, Fattaru, Ison & Fille, Advance Patrol, Adam Tensta, Lazze, J-Son och Organism 12.

De flesta som jag har nämnt hittills är män. Men vi har även några kvinnliga representanter i den svenska hiphopen som har fått ut sitt namn och dessa är bland annat Feven, Melinda Wrede och Remedeeh.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: